Založ si blog

Modli sa a pracuj

Aký je to krásny pocit byť absolventom vysokej školy. Mať titul vo vrecku, mať pokoj od neustáleho plnenia školských povinností a zarábať nejaké tie „euríčka“ na otvorenie cesty do lepšieho života. Lenže do toho sa stavia ešte jedna prekážka – ako si tu prácu nájsť? Je jasné, že väčšina absolventov sa obracia na úrady práce, kde si trošku postoja v dlhých v radoch a zaregistrujú sa ako nezamestnaní s tým, že im tú ich vysnívanú prácu nájdu úradníci. A tak čakajú týždne, mesiace, niekedy až roky, kým dostanú dôstojnú pracovnú ponuku a buď príjmu, alebo nepríjmu. Ďalším dôvodom nekonečne dlhého státia v radoch je aj skutočnosť, že zaregistrovaním sa na úradoch práce nebudú musieť zdravotné odvody, ktoré sa pohybujú vo výške niekoľkých desiatok eur. Potom dostanú pracovnú ponuku a následne oznámia, že ponuku neprijímajú a tak naivne očakávajú ďalšiu ponuku, ktorá bude zodpovedať ich možnostiam a schopnostiam. A takto môže prísť aj desať ponúk, ale stále to nie je ono.

Čo som chcel týmto povedať? Že byť absolventom vysokej školy je jedna vec, no voľa pracovať je vec ďalšia. Zamestnávatelia napriek tomu vábia mladých, aby pracovali pre nich, kde môžu získať potrebnú prax (aj keď v tom odbore, ktorý vyštudovali) a kde môžu slušne zarobiť. Pretože v takýchto regiónoch je vysoká nezamestnanosť, ktorá je dokonca vyššia celoslovenský priemer. Smutné však na tom je, že ide o absolventov estetiky, etiky, politológie, sociológie ap. Ale tí by aj nastúpil do zamestnania, keby to nebolo niečo, čo zodpovedá ich vyštudovanému odboru. Skúste zamestnať takého estéta, ktorý skončil školu s červeným diplomom, s množstvom poskytnutých motivačných štipendií a kdečím iným. Áno, zamestnávateľ by takého človeka neprijal ani na brigádu, lebo o takých ľudí nemá záujem. No na druhej strane by mu poskytol možnosť zaškloelnia priamo v podniku, a tak získať potrebnú prax. Neprijme to, lebo on chce robiť to, čo vyštudoval a neštudovali svoj odbor preto, aby sa zase musel zaškoľovať. Samozrejme, že absolvent vysokej školy nebude robiť robotu, na ktorú by stačilo získať len stredné odborné vzdelanie alebo prejsť kurzom. Bolo by to pod ich úroveň.

Tiež žasnem nad rečami, keď ten, kto dostal pracovnú ponuku, povie, že to neberie, nech to radšej ponúknu tomu či hentomu. Tak si kladiem otázky: Človeče, tak načo si sa vlastne na tom úrade zaregistroval? Aby si neplatil zdravotné odvody? Dlho tam byť nemôžeš, buď zoberieš prácu, alebo si sám plať zdravotné odvody z peňazí, na ktoré ti budú prispievať tvoji rodičia, súrodenci, príbuzní, kamaráti,… Skrátka, budeš pre nich len ďalšou záťažou, zatiaľ čo oni nezvládajú splácať hypotéku alebo musia živiť mnohopočetnú rodinu.

Preto rozumiem návrhu premiéra Fica, aby ministerstvo práce kleplo po prstoch takýmto neaktívnym ľuďom, pretože dostať desať ponúk (kvalitných) a neprijať ani jednu z dôvodov odvodovej úľavy je len účelové a tak trošku pritiahnuté za vlasy.

Nad Tatrou sa blýska

09.03.2018

Je smutné, keď zomrie človek. Ešte smutnejšie, keď zomrie násilnou smrťou. Tak sa stalo nedávno, keď bol zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová. Hoci Kuciak nebol pre niekoho obľúbený – nesúhlasil s jeho názormi. Ale nikto nemôže v súčasnom režime takto skončiť len za to, že vyjadril svoj názor. Vraždu odsúdila [...]

Reklama na ticho

14.09.2016

Učitelia – akí to nešťastní ľudia. Ak nie všetci, tak len niektorí. Tí, ktorým sa máli každoročné zvyšovanie ich platov o 6 %; chceli by totižto viac. Preto sa rozhodli zorganizovať štrajk (ak sa to dá takto nazvať) a bojovať za pestrejší učiteľský život, od ktorého by sa odvíjala aj chuť učiť žiakov nové veci. Ale tí žiaci si to odnesú najviac – nebudú [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6408x
Priemerná čítanosť článkov: 2136x

Autor blogu

Kategórie