Založ si blog

Reklama na ticho

Učitelia – akí to nešťastní ľudia. Ak nie všetci, tak len niektorí. Tí, ktorým sa máli každoročné zvyšovanie ich platov o 6 %; chceli by totižto viac. Preto sa rozhodli zorganizovať štrajk (ak sa to dá takto nazvať) a bojovať za pestrejší učiteľský život, od ktorého by sa odvíjala aj chuť učiť žiakov nové veci. Ale tí žiaci si to odnesú najviac – nebudú sa učiť prvú vyučovaciu hodinu, potom dve, potom tri, potom… už ani nepokračujem, aby som nebol zlým prorokom.

Takto by sa dala vyobraziť aktuálna situácia hŕstky učiteľov združených v akejsi iniciatíve. V Iniciatíve slovenských učiteľov. Chápem, povolanie učiteľa nie je jednoduché, lebo to vyžaduje veľa duševnej energie a trpezlivosti. Preto by im to zvýšenie, prirodzene, prináleží. Ale čo žiadajú „iniciátori“, t. j. zvýšenie platov o 140 € v tomto roku a o 90 € v roku nasledujúcom, je tak trošku prehnané. Akoby tie peniaze padali z neba. Akoby sa dali len tak vycucať z prsta. Dokonca, štrajk neorganizuje odborová organizácia ani stavovská organizácia, ale akási iniciatíva, s ktorej akciou (akciami) navyše nesúhlasí Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy ani Konfederácia odborových zväzov. Z prostého dôvodu: sú viazaní výsledkami kolektívneho vyjednávania, ktoré sa premietli do kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Celá táto akcia, viditeľne, smrdí politikou, z čoho podľa môjho názoru vyplýva, že iniciatíva je len marketingovým produktom istého poslaneckého klubu (mám tým na mysli OĽaNO – NOVA). Prečo si to myslím, uvediem na to niekoľko argumentov: Po prvé, ako som už uviedol, akciu organizuje akási iniciatíva. Po druhé, táto iniciatíva musela vzniknúť v priebehu volebného obdobia 2012 – 2016, teda v čase vlády druhej Ficovej vlády, lebo počas Radičovej vlády štrajkovali len odborári. Po tretie, počas Radičovej vlády nedošlo k žiadnemu zvyšovaniu platov učiteľov a štrajk zorganizovali odborári. Po štvrté, mnoho učiteľov sa objavilo aj na kandidátke OĽaNO – NOVA pred voľbami do Národnej rady SR v tomto roku. A napokon po piate, poslanecký klub OĽaNO – NOVA nemožno nazvať politickou stranou ani politickým hnutím, a preto si takýmto spôsobom robí reklamu, aby aspoň naoko vyzeral ako politické zoskupenie.

Na záver už len dodám, že každoročné zvyšovanie učiteľských platov o 6 % vôbec nie je také biedne, ako to tých pár nešťastníkov prezentuje. Mali byť radi, že ich platy sú vôbec zvyšované, lebo inak ukracujú žiakov o možnosti získavať nové poznatky a vedomosti. A mali by sa v konečnom dôsledku pozerať na žiakov, na ich schopnosti naučiť sa niečo nové a ich správanie. Až potom by mali premýšľať o zvyšovaní platov o sto eur.

Nad Tatrou sa blýska

09.03.2018

Je smutné, keď zomrie človek. Ešte smutnejšie, keď zomrie násilnou smrťou. Tak sa stalo nedávno, keď bol zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová. Hoci Kuciak nebol pre niekoho obľúbený – nesúhlasil s jeho názormi. Ale nikto nemôže v súčasnom režime takto skončiť len za to, že vyjadril svoj názor. Vraždu odsúdila [...]

Modli sa a pracuj

20.09.2016

Aký je to krásny pocit byť absolventom vysokej školy. Mať titul vo vrecku, mať pokoj od neustáleho plnenia školských povinností a zarábať nejaké tie „euríčka“ na otvorenie cesty do lepšieho života. Lenže do toho sa stavia ešte jedna prekážka – ako si tu prácu nájsť? Je jasné, že väčšina absolventov sa obracia na úrady práce, kde si trošku postoja v dlhých v [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6407x
Priemerná čítanosť článkov: 2136x

Autor blogu

Kategórie